Welkom bij The Beijing Project

Elke dag van de maand mei 2008 zullen op dit blog teksten en foto's worden gepubliceerd die te maken hebben met het 'Beijing Project' van Toos van Holstein.
Als artist in residence bij de NY Arts Gallery Beijing heb ik de gelegenheid een tentoonstelling te maken in één van de ruimten van deze grote galerie. Daar komen natuurlijk olieverfschilderijen van mij te hangen. Maar ook wil ik proberen om samen met een aantal Chinese kunstenaars een 8-tal grote banners te gaan bewerken waarop van te voren al elementen uit schilderijen van mij gedrukt zijn. Op die manier hoop ik een symbiose tot stand te brengen tussen de moderne Chinese en de moderne Westerse kunst.

Over mij

maandag 26 mei 2008



Als je nu in Peking bent, is er absoluut één toeristisch nummer waar je verplicht heen moet! Dat is natuurlijk het OLYMPISCH TERREIN, daar waar HET in augustus allemaal gaat gebeuren. Hoe ik verder ook denkt over de vele aandacht die de Olympische Spelen in velerlei opzicht krijgen, in mijn ogen wel eens teveel, ik kan er hier gewoon niet omheen. Regelmatig komen we enorme displays tegen waarop het aantal seconden tot aan de Grote Dag wordt afgeteld, overal hangen grote reclames van sponsoren van de OS en op elk bierflesje staan de 5 ringen afgebeeld en er zijn heel wat bierflesjes in Peking.

Dus zondag op naar het gebied waar zich de vele stadions bevinden om op ons gemak rond te wandelen en de gebouwen te bekijken. Maar dat viel dus zwaar tegen. Want wat we niet wisten was dat er net afgelopen weekeinde voor het eerst atletiekwedstrijden in het grote stadion georganiseerd werden en dat dit blijkbaar voor veel Chinese families dé gelegenheid was om voor een schappelijk prijsje hun eigen spaghettigebouw van buiten en binnen te bewonderen. Want de kosten voor een olympische ticket zijn met een eenvoudig salaris echt niet op te hoesten. ’t Was dus uitverkocht, wat op zich al reden is voor grote drukte, maar de parkeerinfrastructuur en de olympische ondergrondselijn bleken nog niet klaar. Het resultaat? Verkeerschaos! Maar desondanks hebben we toch het nodige kunnen bekijken door stukken langs de kilometers lange hekwerken te lopen met daarlangs ook het nodige aantal militaire bewakers.

Een paar kilometer ten noorden van het grote stadion, het blauwe olympische zwembad (zie foto0 en die spectaculaire toren in de vorm van de olympische vlam bevindt zich nog weer een groot gebied, met natuurlijk ook weer kilometers hekken , waar zich onder andere het tennis (zie foto) en hockeystadion bevinden, met dat alles in heel veel groen en parken ingebed. Hier was ’t juist opvallend rustig.Kosten nog moeite, grondoppervlak nog goedkope arbeid zijn gespaard om redelijk dicht tegen het centrum van de stad aan een spectaculair sportgeheel te plaatsen. Maar gezien de bouwtroep die overal nog aanwezig was, kon ik niet het idee van me afzetten dat de nog beschikbare maanden juni en juli beslist geen overbodige tijdsluxe zijn.